"De Ontmoeting II"


2016.02.01 Nasza Polonia 

RAR expositie 13 februari t/m 12 maart 2016 Spijkenisse. Opening op zaterdag 13 februari, om 16.30 uur door een vertegenwoordiging van de Poolse ambassade.

De tentoonstelling "Poolse Kunstenaars in Nederland" die in 2012 in het "Van Capellenhuis" te Capelle a/d IJssel werd gehouden vormde de gedachte om meer evenementen te organiseren waarin Poolse kunstenaars, die in Nederland wonen en werken, zich samen kunnen presenteren en hun prestaties en ontwikkeling aan elkaar kunnen spiegelen. Het evenement in Capelle a/d IJssel moet dan ook worden gezien als de eerste ontmoeting.

Voor de tweede ontmoeting stelt Galerie RAR (Regio Art Rijnmond) te Spijkenisse haar expositieruimte open.

De expositie "Ontmoeting II - Poolse eigen artistieke expressie ten aanzien van emotie, temperament en techniek.

Men vindt er schilderijen, gravures, fotografie en sculpturen gemaakt met diverse technieken en met gebruik van verschillende materialen.

U kunt genieten van oogstrelende composities van Maria Diduch met haar voorstellingen van handgeschept rijstpapier vol vrolijke frisse kleuren.

Of de composities met textiel van Ika van Kempen-Jarnicka met verfijnde kleuren en veel aandacht voor de compositie die rust en evenwicht uitstraalt.

Linosneden met een magische sfeer van Michalina Ma³olepsza zetten aan tot een diepere reflectie op de menselijke aard en de essentie van het bestaan.

De grote doeken van Bo¿ena Dusseau-£abêdz, waarin de decoratieve vlakken en de grilligheid van de lijn zijn oorsprong heeft in de "Secession" kunststroming, zijn in feite - vol empathie - psychologische portretten van de mens en zijn lot.

Op de expositie zien we ook de sterk met expressie en dramatiek geladen zwart-wit schilderijen van Bellazia (Izabella Verhagen).

De voorstellingen van Jan Sikora trekken de aandacht door de kunstzinnige verbeeldingskracht in het genre surrealisme en science fiction.

De abstracten van Ewa Malijewska, geïnspireerd door het landschap en de natuur, vormen in deze expositie een prachtige aanvulling op de schilderkunst.

Tevens bewonderen wij de fotografie van Daniel Kempisty; zijn voorstellingen zijn studies van licht en schaduw waarin de invloed van zeventiende-eeuwse Hollandse meesters en in het bijzonder Rembrandt, opmerkelijk aanwezig is.

Sculpturen zijn in deze tentoonstelling het domein van TomaszVetulani. Deze kunstenaar maakt ruimtelijke composities, vrij van conventies, met een volledige verbeeldingsvrijheid, soms getint met een licht gevoel voor humor.

U zult opmerken dat de werken van de Poolse kunstenaars die wonen en werken in Nederland bevrijd zijn van tradities. Deze kunst past volledig in het culturele klimaat van Nederland en ook Europa, het is kosmopolistische kunst.

Ewa Muszyñska
Meer informatie en foto’s van het werk vind je HIER