Lancering Gerson Digital: Polen

 

2013.11.11 Nasza Polonia

 

Gerson Digital Op 13 december publiceert het RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) het eerste deel van de rijk ge´llustreerde digitale uitgave Gerson Digital over de intensieve, artistieke relatie tussen de Noord- en Zuid-Nederlandse en Poolse schilder- en tekenkunst uit de Gouden Eeuw.

 

Het onderzoek naar deze bijzondere relatie levert talrijke nieuwe inzichten op en heeft onder andere geleid tot de toeschrijving van maar liefst 20 'nieuwe' werken aan het oeuvre van Rombout Uylenburgh (ca. 1585-1628), een 'Pre-Rembrandtist' die vele jaren werkzaam was in Polen.

 

 

Het project Gerson Digital
In 2013 is het RKD, onder de noemer Gerson Digital, een grootschalig, wetenschappelijk documentatie-onderzoek gestart naar de Noord- en Zuid-Nederlandse schilder- en tekenkunst uit de Gouden Eeuw in Europees perspectief. Uitgangspunt hiervoor is Horst Gersons (1907-1978) gezaghebbende, maar gedateerde overzichtswerk Ausbreitung und Nachwirkung der Hollńndischen Malerei des 17. Jahrhunderts uit 1942. Doel is te komen tot een geheel herziene, wetenschappelijk geannoteerde en ge´llustreerde digitale uitgave en onderzoek naar de Ausbreitung te bevorderen; een van de programma's van het RKD. In de komende jaren verschijnt een uitgebreide reeks deelpublicaties als RKD Monograph online, waaronder publicaties over Denemarken, Zweden en Duitsland.


Het deel Polen van Gerson Digital wordt feestelijk gelanceerd op 13 december om 13.30 uur in het RKD (RKDaula KB-complex) door Z.E. dr. Jan Borkowski, Ambassadeur van de Republiek Polen. Enkele presentaties, onder meer over Rombout Uylenburgh en het ontdekte tekeningenboek complementeren het programma. De voertaal is Engels.

 

Program Gerson Digital

13.30 Registration with tea and coffee

14.00

Opening

Welcome by Dr Chris Stolwijk, Director of the RKD
Launch by H.E. Dr Jan Borkowski, Ambassador of the Republic of Poland in the Kingdom of the Netherlands
Rieke van Leeuwen MA, Head of Digital Collections at the RKD: a demonstration of the Gerson Digital Monograph

14.30

Dr Gerdien Verschoor, Director of CODART: Dutch and Flemish Paintings from the Golden Age in Polish Collections

14.45 Professor Dr Jacek Tylicki, Nicolaus Copernicus University, Tor˙n: Research into the relationship between Dutch and Polish art in the seventeenth century

15.15 Erik P. L÷ffler MA, Curator Dutch and Flemish Old Master Drawings, RKD: A Dutch artist in Poland: discovery of a new oeuvre

15.45 Questions & Discussion

16.00 Drinks - sponsored by the Polish Embassy

 

Aanmelden via gerson@rkd.nl

Prins Willem Alexanderhof 5
(KB-complex)
2595 BE Den Haag
T: 070 3339777

http://website.rkd.nl/