Meesterpianist Rafal Blechacz met Mozart, Beethoven, Chopin en Szymanowski


2013.10.10 Nasza Polonia


Master Pianists Series - Sunday November 10th - 20.15 hours
Concertgebouw Main Hall, Amsterdam

 

Polish piano phenomenon RAFAL BLECHACZ - master of magic and refinement
SOLORECITAL with works by Mozart, Beethoven, Chopin & Szymanowski


 

"Heilige toewijding lijkt het sleutelwoord voor de magie van Blechacz, die in alle opzichten overkomt als een uiterst consciŽntieuze werker. Zijn soepele virtuositeit en zijn heldere inzicht in de partituur dienen slechts als middelen om een hoger doel te bereiken. Als een geraffineerde klankarchitect, ontvouwt Blechacz de muziek als het ware van binnenuit tot verfijnde karakterstukken. (...) Zo ontstaan fascinerende 'klankgedichten', die zich organisch voortbewegen en feilloos lijken te suggereren wat de componist zich in zijn nobelste momenten moet hebben voorgesteld. (...) Blechacz slaagde met een tien voor de meesterproef tijdens zijn briljante, dynamische en uiterst suggestieve vertolking van de 24 Preludes van Chopin". Dit was het commentaar van NRC Handelsblad naar aanleiding van Rafa Blechacz' superieure debuutrecital in de serie Meesterpianisten in oktober 2007, twee jaar na zijn glansrijke overwinning bij het prestigieuze Chopin Concours. Inmiddels is Blechacz tot in alle hoeken van de wereld bekend.

 

In Nederland trad hij ook reeds op met het Koninklijk Concertgebouworkest, met wie hij zelfs de pianoconcerten van Chopin op cd vastlegde. Zijn goudeerlijke, glasheldere pianospel getuigt van een enorme verfijning en muzikale rijpheid. Naast werken van Mozart, Beethoven en een andere Poolse componist (Szymanowski) is er in zijn recitalprogramma natuurlijk ook ruimte voor zijn grote liefde Chopin. De Volkskrant schreef "Blechacz geeft Chopin een wilde sensuele aantrekkingskracht" en lichtte toe: "Dat hij wel raad weet met Chopin zal niemand verbazen, maar dat hij op z'n 22ste al een unieke, uit honderden herkenbare visie op de 24 Preludes neerzet, daarvan val je ook met die voorkennis van je stoel".

 

Blechacz werd geboren op 30 juni 1985 in het piepkleine dorpje Nako n. Notecia op het Poolse platteland. Zijn liefde voor de muziek begon bij het orgel, maar thuis stond een piano en dat was praktischer...Maar helemaal weg is die liefde niet, wanneer hij thuis is speelt hij regelmatig voor en na de diensten in de kerk. Hij woont nog steeds in zijn geboortestreek, waar hij niet lang geleden, van het geld dat hij verdiende met zijn eerste cd's bij Deutsche Grammophon (zo'n 160.000 stuks), een huis op het platteland kocht. Hij wijdt zijn vrije uren aan studie naar de identiteit van muziek. Hij studeert filosofie, met een nadruk op esthetiek en muziekfilosofie. De geschriften van de Poolse fenomenoloog/estheet Ingarden zitten altijd in zijn tas.

 

Tussen veel andere jonge pianisten, wiens concertagenda's uitpuilen, straalt de nog altijd jonge Blechacz een haast onwereldse, ouderwetse kalmte en bescheidenheid uit. Hij geeft weinig interviews en niet meer dan vier (!) concerten per maand. "Ik heb mijn rust nodig, het kost tijd om na te denken en te werken aan mijn interpretaties". Zijn leven als musicus leeft hij zeer gedecideerd. Net als zijn 'mentor' en voorbeeld Krystian Zimerman reist hij binnen Europa per auto, hoewel hij het zich nog niet kan veroorloven om daarbij ook zijn eigen instrument mee te nemen. "Niet uit vliegangst, maar ik vind het prettig. Na concerten zit ik toch vol adrenaline, en daarna ga ik dan lekker rijden. Al doende praat ik met mijn vader (die hem tijdens bijna alle reizen vergezelt) of ik beluister cd's met filosofiecolleges. Als ik wil stoppen, stop ik. Voor een artiest is dat gevoel van autonomie zeer belangrijk. Daarna kan ik dan rustig gaan slapen". Hij verheugt zich eigenlijk altijd op een concert: "Het leven dat ik leid is vol van alles wat ik als kind al zo prachtig vond aan concerten: de sfeer van gespannen afwachting". En vol verwachting zullen wij afwachten.

www.concertgebouw.nl/