Nederland: Cracovia 45 jaar

 

In mei 2003 is het 45 jaar geleden dat de Pools Folkloristische Zang- en Dansgroep Cracovia is opgericht. Het jubileum zal op 17 mei gevierd worden met een aantal activiteiten die ook voor het grote publiek toegankelijk zijn.

Na de tweede wereldoorlog bouwden veel Polen , veelal met een Nederlandse partner, een bestaan op in Nederland. Zij wilden hun kinderen op de best mogelijke manier de Poolse folklore laten beleven, namelijk door de kinderen zelf Poolse dansjes en liedjes te leren. Door het enthousiasme van ouders en kinderen groeide de groep in aantal en in niveau. Weldra werd voor publiek opgetreden. Aanvankelijk in parochiezaaltjes en bejaardenhuizen; later in theaterzalen en op festivals; een enkele maal zelfs voor de radio en de televisie. Inmiddels heeft Cracovia al meer dan 600 optredens verzorgd, zowel in Nederland als over onze landsgrenzen heen.
De senioren dansgroep

Cracovia bestaat momenteel uit een viertal groepen die meestal gezamenlijk een optreden uitvoeren. De dansen bestaan uit eigen arrangementen en enkele nationale dansen uitgevoerd in originele Poolse kostuums.

De jongste groep is de kindergroep, waarin kinderen van 6 tot 16 jaar kennismaken met de Poolse dansen en liedjes en het uitvoeren ervan voor publiek. De tweede groep is de seniorengroep, die bestaat uit ervaren dansers van 16 tot ruim 50 jaar. Het eigen orkest is natuurlijk onontbeerlijk bij de begeleiding van de dansers en voor de perfecte folkloristische sfeer. De jongste tak aan de Cracovia-boom is het koor, dat voor een flink deel bestaat uit oud-dansers.

Op 17 mei aanstaande zal Cracovia haar jubileum vieren met een tentoonstelling en een optreden in Het Klooster in Nuenen vanaf 18.00 uur. Hieraan voorafgaand zal er een Heilige Mis worden opgedragen in de kerk in de Clemenskerk in Nuenen. Na het optreden zal in een folkloristische sfeer nog nagenoten worden van 45 enerverende jaren onder het genot van een drankje en een Pools hapje. Deze feestavond vindt plaats in zaal Berkenhorst te Nuenen.

Voor nadere informatie en kaartverkoop kunt u terecht bij Danuta Skrzetuszewska telefoon: 040-2419444 of e-mail naar cracovia2000@hotmail.com. Bezoek ook onze internetsite http://cracovia.dse.nl.


2003.04.06 Nasza Polonia