Leer mij die Polen kennen…

Stichting Kienkeurig, De Werft en gemeente Chojnice verzorgen een Poolse Dag

30.08.2011 Nasza Polonia

 

Leer mij die Polen kennen. Dat thema staat centraal tijdens de eerste Poolse Dag van Stichting Kienkeurig, multifunctionele accommodatie De Werft en de Poolse gemeente Chojnice. De Poolse Dag - Dzien Polski - wordt op zaterdag 3 september a.s. gehouden in De Werft in KaatsheuvelDe toegang is gratis. 

Tussen 12.00 uur ’s middags en 1.00 uur ’s nachts kan iedereen kennismaken met Poolse mensen, Poolse muziek, Poolse dans, Poolse kunst, Poolse gerechten en Poolse dranken. De organisatoren benadrukken dat de Poolse cultuur in de meest brede zin van het woord veel aandacht krijgt. De organisatie wil met de Poolse Dag zorgen voor wederzijds begrip tussen de inwoners van de Langstraat en de Poolse arbeiders die in deze regio werkzaam zijn.  

‘Drank, hard rijden en brokken maken’ 

“Over Polen bestaan veel vooroordelen”, vertelt Kienkeurigvoorzitter en medeorganisator Albert Menheere.

“Drank, minder sociaal gedrag, te hard rijden, brokken maken, noem maar op. Natuurlijk zijn deze vooroordelen gebaseerd op een deel van de werkelijkheid. Maar die werkelijkheid is veel genuanceerder. Polen zijn van nature erg gastvrij, dat merken wij als vertegenwoordigers van Kienkeurig al ruim zestien jaar. Vaak komen ze wat onbeholpen over. Ook het taalprobleem zorgt voor veel misverstanden.” 

Met de Poolse Dag willen de organisatoren actief bijdragen aan het wegnemen van de vooroordelen, het rechtzetten van de misverstanden en het versterken van het imago van Polen en de Poolse mensen. “Wij willen laten zien dat Polen aardige Europeanen zijn en dat Polen een leuk, interessant en toeristisch aantrekkelijk land is. Nederlanders hebben tijdens de Poolse Dag eindelijk de kans om hun Poolse medelanders te ontmoeten. ” 

Kind aan huis

Polen zijn al jarenlang kind aan huis in Nederland. “Veel Nederlanders weten dit niet”, merkt Menheere op. “Niet alleen in de 21-ste eeuw dragen veel Polen op economisch gebied hun steentje bij aan de BV Nederland. De Oost-Europeanen zijn al veel langer in ons land. Zo hielpen Poolse soldaten ons land te bevrijden en waren er veel Polen werkzaam in de Limburgse mijnen. Verder heeft Nederland tijdens de Koude Oorlog heel wat Poolse vluchtelingen opgenomen.”

 Kienkeurig, De Werft en de gemeente Chojnice zijn al maanden bezig met de organisatie van de dag. “We hebben de medewerking gekregen van de Poolse ambassade en de Poolse consul. Verder kregen we spontaan aanmeldingen van personen en groepen uit de regio Chojnice om mee te helpen aan het slagen van deze dag. Wij zijn ervan overtuigd een leuk programma in elkaar te hebben gezet. Er is volop aandacht voor de cultuur, de natuur, de geschiedenis, de folklore, de kunst en het toerisme. De expositie van Poolse Kunst is ingericht met hulp van de Kunstcommissie Loon op Zand. Voor kinderen en volwassenen is de Poolse Dag een mooie kans om eens goed en op een ongedwongen manier kennis te maken met echte Polen en het echte Polen.” 

Het programma in vogelvlucht 

ZATERDAG 3 SEPTEMBER 2011: 

12.00 uur:  

  • opening door de consul en honorair consul van Polen en de burgemeester van Loon op Zanden de burgervader van Chojnice.

12.00 uur - 17.00 uur:  

  • presentaties van het Toeristenbureau van Chojnice, van een detacheringbureau, een aantal Poolse middenstanders en van PortaGora, het centrum voor migratie en de vereniging van Pools-Nederlandse ondernemers
  • paneldiscussie, onder leiding van Sjaak Koolen, onder het motto ‘Leer mij die Polen kennen…er zijn diverse belangengroepen aanwezig
  • schminken van kinderen,en figuurballonnen blazen .
  • mini-disco en schilderen voor kinderen verzorgd door OSStoja, de vereniging voor Poolse cultuur en onderwijs
  • loterij ten bate van de terminale en palliatieve zorg in Chojnice
  • optredens van de Poolse dansgroep Cracovia
  • optredens van de Kaszubische muziekgroep uit het Poolse Chojnice.
  • verkoop van kaas voor het goede doel

12.15 uur - 18.00 uur: Expositie van Poolse Kunst en de mogelijkheid om een schriftelijk bod hierop uit te brengen. Attentie.....er is een kunststuk van de wereldberoemde Janusz Trzebiatowski uit Chojnice. Opbrengst is voor de palliatieve en terminale zorg in Chojnice. 

19.00 uur - 01.00 uur: Pools - Nederlandse ontmoetingsavond, met optredens van de Big Band uit Chojnice en de bekende zanger/entertainer uit Kaatsheuvel, Erik Berg. 

ZONDAG 4 SEPTEMBER 2011: 

12.00 uur - 17.00 uur: 

  • expositie en verkoop van Poolse kunst (opbrengsten zijn voor de terminale en palliatieve zorg in Chojnice)

Over Kienkeurig 
De Stichting Kienkeurig realiseert projecten voor personen met een beperking, chronisch zieken en senioren in en om de Poolse stad Chojnice. Om onze projecten uit te voeren, zetten we acties op touw waarmee we geld en goederen inzamelen. Wij zijn een compacte organisatie met korte lijnen en intensieve contacten in Chojnice. Onze hulp komt hierdoor snel en op de juiste plek terecht. Momenteel zijn wij onder meer actief met projecten voor scholen, kindertehuizen, verzorgingstehuizen, een voedselbank en een hospice voor terminale patiënten.