IV Poolse Filmlente - Delft 5 mei - Filmhuis Lumen

2011.04.28 Nasza Polonia

 

20 jaar na de première van Krzysztof Kieslowski’s veelgeprezen, voor de Poolse televisie gemaakte korte filmreeks DEKALOG, losjes gebaseerd op de Tien Geboden, leidde een uniek educatief project op Poolse middelbare scholen en filmopleidingen tot een hedendaagse ‘remake’. Onder de projectnaam DEKALOG 89+ werd eerst onder scholieren een competitie gehouden voor de beste korte verhalen geïnspireerd op de DEKALOG, daarna onder studenten een nieuwe competitie voor de beste scenario’s gebaseerd op die korte verhalen. Doel van het project was om Poolse jongeren de kans te geven om iets te zeggen over hun dilemma’s en zorgen, en jonge Poolse filmmakers professionele ervaring op te laten doen om zo wegen te openen voor hun filmcarrière.

 

Uiteindelijk leidde het project tot een moderne versie van de Dekalog, met tien korte films die we op één avond in twee thematisch enigszins verwante blokken vertonen. Deze vertoning wordt samen georganiseerd met Scena Polska / Pools Podium, waarmee we al vele jaren samenwerken.

 

DEKALOG 89+, eerste blok (97 min, pools gesproken, engels ondertiteld)

Do 5, 19.30 uur

Dit blok bevat verhalen die verwijzen naar de Geboden 2, 7, 10, 4 en 9. Een gemeenschappelijk kenmerk in deze vijf films lijkt de conflictueuze relatie tussen volwassenen en jongeren, die onder de invloed van de nieuwe massamedia tegen tradities en de vertrouwde cultuur rebelleren. Is de jonge generatie echt zo nihilistisch? Hebben ouderen altijd bedoelingen met dubbele bodems?

 

DEKALOG 89+, tweede blok (104 min, pools gesproken, engels ondertiteld)

Do 5, 21.45 uur

Dit blok bevat verhalen die verwijzen naar de Geboden 1, 6, 8, 3 en 5. De gemene deler bij deze films is te vinden in een nieuwsgierigheid naar de grenzen van de vrije wil. Is de moderne mens meester van zijn eigen lot, of hangt onze levensloop nog steeds af van beslissingen van anderen en/of het blinde toeval?

 

 

Vanwege ruimtegebrek verwijzen we voor de filmbeschrijvingen van de tien korte films naar onze website.

www.filmhuis-lumen.nl  & www.scenapolska.nl