Opening kunstwerk Chopinplein


2010.10.28 Nasza Polonia

Het kunstwerk op het Chopinplein (Culemborg) wordt vrijdag 29 oktober 2010 om 16.00 uur feestelijk geopend. Het borstbeeld van Chopin, dat de gemeente heeft gekregen van de Poolse ambassade, is op een ‘tapijt’ van tweeduizend stenen geplaatst. Bijzonder daaraan is dat wijkbewoners 102 stenen hebben voorzien van een tekening.


Dit jaar is het 200 jaar geleden dat de componist Chopin in Polen werd geboren. Naar aanleiding daarvan heeft de Poolse ambassade een borstbeeld van Chopin aan de gemeente Culemborg aangeboden. Dit ‘cadeau’ heeft geleid tot een kunstproject. Onder leiding van kunstenaar Marij Nielen hebben veel Culemborgers er letterlijk hun steentje aan bijgedragen.

Het ‘tapijt’ is 5 meter lang en 3.36 breed en bestaat uit circa tweeduizend stenen die drie verschillende vormen hebben. De 102 zeshoekige stenen zijn voorzien van een tekening (icoon) die met name mensen uit de wijk hebben gemaakt. Elke steen heeft dus een verhaal en dat maakt het kunstwerk zo bijzonder.

Hoewel er plannen zijn om het Chopinplein anders in te richten, wil de gemeente niet wachten met het plaatsen van het kunstwerk. Een van de eisen die aan kunstenaar, Marij Nielen en ontwerper Hamid Feyzian, werd gesteld was dat het kunstwerk verplaatsbaar moest zijn. Vooralsnog komt het kunstwerk op de groenstrook onder de bomen tegenover het Chopinplein. Te zijner tijd wordt het in de plannen voor een vernieuwd Chopinplein opgenomen. Tijdens de feestelijke bijeenkomst op vrijdag 29 oktober draagt Raymond den Boestert een verhaal voor en voert Gabrielka Clout een muziekstuk van Chopin uit.