Meneer Kandinsky was een schilder

 

2010.03.22 Nasza Polonia

 

Meneer Kandinsky was een schilder groot succes

2de druk voor eerste kinderkunstboek

Gemeentemuseum Den Haag


Het eerste kinderkunstboek dat het Gemeentemuseum Den Haag afgelopen februari in samenwerking met Uitgeverij Leopold uitgaf is nu al een groot succes. Al binnen een maand na de opening van de wervelende tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter verschijnt de tweede druk van het prachtige prentenboek Meneer Kandinsky was een schilder dat Daan Remmerts de Vries speciaal voor deze expositie schreef en illustreerde. Het boek is verkrijgbaar in zowel de betere boekhandels als in de museumwinkel.


Meneer Kandinsky is een schilder gaat over een man die in kleuren kan denken en zich daardoor steeds verspreekt. En dat kan verwarrende situaties opleveren! Net als in Remmerts de Vries’ andere boeken, speelt ook hier de botsing tussen fantasie en werkelijkheid een grote rol. Het is een aanstekelijk verhaal over hoe Kandinsky geheel door zijn kleurbeleving in beslag genomen wordt en daardoor uiteindelijk de abstracte kunst uitvindt. Het is een goede manier om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken met verschillende manieren van kijken naar de wereld om hen heen.

 

Het Gemeentemuseum en Uitgeverij Leopold zijn dit jaar een samenwerking aangegaan om een serie kinderkunstboeken uit te geven rond grote tentoonstellingen en belangrijke onderdelen van de collectie. Dit najaar komt al het tweede boek in deze reeks uit. Dit zal verschijnen rond de nieuwe vaste opstelling rond Mondriaan en De Stijl en zal geschreven en geïllustreerd worden door Wouter van Reek. Met zijn boeken over de avonturen van Keepvogel en Tungsten ontving hij al verschillende literaire prijzen en op dit moment staat hij met Keepvogel - Het diepste gat op de shortlist van De Gouden Uil. Ook in zijn nieuwe boek zal Keepvogel de hoofdrol spelen en gaat hij op zoek naar de geheimen van de Victory Boogie Woogie, het absolute meesterwerk van Mondriaan.

 

Voor de leeftijd van 9 tot 12 jaar zal Truus Matti een verhaal schrijven over de kunstenaar Piet Mondriaan. Matti debuteerde in 2007 met het boek Vertrektijd waarvoor zij meteen in 2008 een vlag en wimpel van de griffeljury ontving.

 

In de zaal naast de opstelling van De Stijl, zal een presentatie plaatsvinden van de originele prenten uit het boek van Wouter van Reek. Kinderen kunnen hier van dichtbij kennismaken met de echte Keepvogel en zijn hond Tungsten.

 

 

Marlien de Vries

 

Gemeentemuseum Den Haag

Stadhouderslaan 41

Postbus / P.O. Box 72

NL-2501 cb Den Haag / The Hague

 

www.gemeentemuseum.nl