Szymborska!

 

2009.10.21 Nasza Polonia

 

Marlies Heuer, Ria Eimers en Jan Kuijken

Een muziektheatervoorstelling op basis van de poëzie van Wislawa Szymborska

 

Première vrijdag 23 oktober, 20:00 u, Toneelschuur Haarlem

 

In de gedichten van Szymborska schuilt een klein concert. Deze gedachte inspireerde componist Jan Kuijken en actrice Marlies Heuer tot hun nieuwe project (eerder maakten zij samen "Dubbelconcertino").

 

Kuijken componeerde muziek bij de gedichten waarmee als het ware een partituur voor de voorstelling ontstond. In samenwerking met actrice Ria Eimers en regisseur Paul Knieriem is de beeldende enscenering gemaakt. Theater als direct samenspel van beeld en geluid, van taal en muziek.

 

De Poolse Wislawa Szymborska (1923) is in eigen land al decennia een gevierd dichter. De rest van de wereld heeft haar ook ontdekt sinds ze in 1996 de Nobelprijs voor de literatuur won. Haar poezie gaat over het "niet weten". Over verwondering. Over een heel groot gevoel en tegelijkertijd over details die wij nauwelijks of niet opmerken. Eimers, Heuer en Kuijken delen met Szymborska de bijna ‘kinderlijke' verbazing die in haar werk besloten ligt. Ook Szymborska's liefde voor amateurtoneel en het maken van beeldcollages vormt een inspiratiebron. Zij vinden zich in de speelse houding ten opzichte van de wereld en het leven, voor hun de drijfveer voor het maken van theater. Andersom laat Szymborska zich inspireren door het theater als metafoor: het leven als een voorstelling zonder repeteren.

Szymborska affichebeeld - ontwerp Mieke Struik

 

De muziek vormt het raamwerk van de voorstelling en is een actieve mede-speler in de creatie van een klein Szymborskiaans universum. Een bevlogen componist en twee eigenzinnige actrices zoeken hun weg in de verbeelding van deze wonderlijke wereld. Voor poëzie-, muziek- en theaterliefhebbers.

 

 

Marlies Heuer is een veelzijdig actrice en theatermaakster met een geheel eigen signatuur. In 1998 won zij de Theo d'Or voor haar rol als Hedda Gabler in het gelijknamige stuk van Ibsen, bij theatergroep Carrousel. De afgelopen tijd speelde zij o.a. in de Proustcyclus van Guy Cassiers, bij het Toneelhuis (Antwerpen), het Onafhankelijk Toneel, en de titelrol in ‘De laatste dagen van Emma Blank', de laatste film van Alex van Warmerdam.

Jan Kuijken, telg uit de beroemde Vlaamse muzikale familie, is een veelgevraagd componist en muzikant. Hij heeft een rijk oeuvre opgebouwd in het theater. Als componist is hij aangesloten bij Muziekhuis LOD te Gent. Hij werkte o.a. samen met Josse de Pauw (Die Siel van die Mier, Liefde/ zijn Handen).

Ria Eimers is een gevierd actrice die in de loop der jaren gespeeld heeft bij onder andere Theatergroep Carver, Discordia en het Onafhankelijk Toneel (o.a. "Wie is er bang voor Virginia Woolf" en "de Geit of wie is Sylvia") . In 2001 ontving zij de Theo d'Or voor haar rol als Hekabe in Trojaanse Vrouwen van het Onafhankelijk Toneel. Recentelijk gaf zij gestalte aan de rol van Koningin Wilhelmina in de televisie-serie "Juliana".

Paul Knieriem is in 2007 afgestudeerd aan de Regieopleiding Amsterdam. Sinds die tijd is hij werkzaam als freelance regisseur bij o.a. jeugdtheaterwerkplaats het Lab en Circus Treurdier, en bij Toneelschuur Producties, waar hij vorig seizoen Leonce en Lena regisseerde.

 

Credits:

concept: Marlies Heuer en Jan Kuijken

spel: Marlies Heuer en Ria Eimers

muziek: Jan Kuijken

regie: Paul Knieriem

dramaturgie: Fanne Boland

kostuums: Bernadette Corstens

decor: Herman Sorgeloos

techniek: Meijnard Scheers

zakelijke leiding: Maarten van der Cammen

productie: José van Beek

publiciteit: Floortje Kootte

coproductie: Theaterproducties Via Rudolphi en Toneelschuur Producties

 

 

Organisatie:

Theaterzaken Via Rudolphi | Korte Prinsengracht 91-1-rechts | 1013 GR Amsterdam

020-6277555 | info@viarudolphi.nl | www.viarudolphi.nl

 

 

SZYMBORSKA! - speellijst 2009

 

wo 21 okt try-out Haarlem Toneelschuur 20:00

do 22 okt try-out Haarlem Toneelschuur 20:00

vr 23 okt première Haarlem Toneelschuur 20:00

za 24 okt Haarlem Toneelschuur 20:00

do 29 okt Breda Chassé 20:30

wo 4 nov Leiden LAKtheater 20:30

do 5 nov Velp K13 20:15

vr 6 nov Rotterdam Rotterdamse Schouwburg 20:30

zo 8 nov Antwerpen De Roma 15:00

do 12 nov Nijmegen LUX 20:30

vr 13 nov Enschede Concordia 15:00

za 14 nov Amersfoort De Lieve Vrouw 20:30

do 19 nov Groningen Het Kruithuis 20:30

za 21 nov Den Haag Theater aan het Spui 20:30

wo 25 nov Deventer Theater Bouwkunde 20:30

vr 27 nov Amsterdam Theater Bellevue 20:30

za 28 nov Amsterdam Theater Bellevue 20:30

zo 29 nov Amsterdam Theater Bellevue 15:00