Pim Ras winnaar Zilveren Camera 2009

 

Emilie Hudig wint Fotoverhaal van het Jaar / Canonprijs naar Ruben Joachim Terlou

 

2010.01.24 Nasza Polonia

 

De Zilveren Camera 2009, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan fotograaf Pim Ras (1966). Zijn indringende foto van Karst Tates, de dader van de aanslag op Koninginnedag, is uit ruim 9.500 inzendingen verkozen tot de beste persfoto van 2009. Het juryrapport zegt over de foto: ‘Dit is het beeld wat je bijblijft. Deze foto vertelt het verhaal van Koninginnedag 2009. De mislukte aanslag op de koninklijke familie. Alle ingrediënten zijn aanwezig. De jury geeft de foto van Pim Ras alle eer.’ De winnende foto is, samen met de andere genomineerde foto’s, tot en met 7 maart te zien in het Fotomuseum Den Haag.

 

Het Fotoverhaal van het Jaar, die voor het eerst werd uitgereikt, is toegekend aan Emilie Hudig. Hudig leed aan Hodgkin en maakte een indrukwekkend fotoboek waarin ze het verloop van haar ziekte vastlegde.

 

De Canonprijs voor jong talent is toegekend aan autodidact Ruben Joachim Terlou (1985).


Pim Ras (1966)

 

“Sinds 1986 ben ik actief als fotograaf. Ik begon bij fotobureau Cor Vos in Rotterdam waar ik het echte vak leerde van persfotograaf. Ik fotografeerde zowel branden als sportwedstrijden en alles wat daartussen zit. 

 

“In 1994 waagde ik de stap om als freelancer aan de slag te gaan. Vanaf het begin werk ik al voor het Algemeen Dagblad en dat is nog steeds mijn grootste opdrachtgever. Hoewel ik te boek sta als sportfotograaf doe ik ook veel portretten en nieuwsonderwerpen.

 

“Internationaal heb ik twee prijzen gewonnen bij de fotowedstrijd van de Franse sportkrant L'Equipe. Behalve voor het AD werk ik ook voor Panorama en Voetbal International. Mijn archief heb ik ondergebracht bij fotoagentschap Hollandse Hoogte in Amsterdam.

 

“Hoogtepunt van mijn fotojournalistieke loopbaan beschouw ik het Koninginnedagdrama in Apeldoorn.”


www.fotomuseumdenhaag.nl


www.zilverencamera.nl

 

http://www.fotografie.nl/index

 

http://www.fotografie.nl/nieuws/36884/pim-ras-wint-zilveren-camera-2009

 

In een poging om tijdens Koninginnedag op de bus met de koninklijke familie in te rijden, scheurt een verwarde Karst Tates in zijn zwarte Suzuki Swift door een haag met toeschouwers waarbij zeven mensen het leven laten. De zwaar beschadigde auto komt uiteindelijk tot stilstand tegen een monument. Tates overlijdt een dag later aan zijn verwondingen.
Foto Pim Ras

 

Pim Ras - Fotomuseum Den Haag
Foto Grace WychowanskaCanonprijs naar Ruben Joachim Terlou

Foto Grace Wychowanska