Foto-expositie - Henri Cartier-Bresson: "Non-intended Art"

 

2010.04.24 Nasza Polonia

 

Ter gelegenheid van het tweejarig bestaan, presenteert Galerie 't Fotokabinet een expositie van de grondlegger van de moderne fotografie: Henri Cartier-Bresson.

 

Cartier-Bresson (Frankrijk, 1908-2004) wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste fotograaf van de 20e eeuw. In een tijd waarin fotografen zich opsloten in studio's vol flitslicht, zocht hij het dagelijks leven op straat op. Karakteristiek voor Cartier-Bresson zijn de licht-schaduw contrasten en de sterke composities. Maar bovenal, staat het onlosmakelijk met hem verbonden begrip "the decisive moment", die 1/125 van een seconde waarop alles op zijn plaats valt.

Musea wereldwijd (waaronder MoMa New York, Tokyo Metropolitan Museum, FOAM Amsterdam, Maison Européene de la Photographie Parijs) toonden zijn werk, vaak met nieuwe afdrukken van de originele negatieven. Na lange onderhandelingen is 't Fotokabinet erin geslaagd originele foto's (periode 1933 tot 1965) van Henri Cartier-Bresson te bemachtigen. Alle foto's zijn vintage (print gemaakt in de periode van opname) en voorzien van zijn fameuze copyright-stempel. Het zijn afdrukken gebruikt zoals hij zelf wilde, namelijk ter publicatie in kranten en magazines. Met dat doel voor ogen stond hij samen met een andere legende, Robert Capa, aan de wieg van het befaamde fotopersagentschap Magnum.


Foto Henri Cartier-Bresson


Foto Henri Cartier-Bresson

 

Cartier-Bresson beschouwde, zeker in zijn vroege jaren, zijn foto's niet als kunst. Hij wilde het alledaagse leven op een visueel krachtige manier vastleggen. De titel van de expositie, "Non-intended Art", verwijst naar de door Jean-Pierre Montier geschreven monografie "Henri Cartier-Bresson and the artless art".

 

Lion Greveraars

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Expositie: Henri Cartier-Bresson: "Non-intended Art"

Waar: Galerie 't Fotokabinet

Maziestraat 2

2514 GT Den Haag

Wanneer: 25 april t/m 20 juni 2010

Opening: Zondag 25 april om 14.00 uur

Open: Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur

Toegang: Gratis

Info: www.fotokabinet.nl
info@fotokabinet.nl