Gemeentemusea Den Haag draaien uitstekend jaar

2009.12.22 Nasza Polonia

De Groep Gemeentemusea Den Haag kan terugkijken op een fantastisch jaar. In 2009 hebben meer dan 449.000 mensen een bezoek gebracht aan het Gemeentemuseum, Fotomuseum Den Haag, GEM, Escher in het Paleis of Gemak. Grootste publiekstrekker is nog steeds Cézanne Picasso Mondriaan. In nieuw perspectief die nog is te zien tot en met 24 januari 2010 in het Gemeentemuseum. Voor het GEM en Fotomuseum was 2009 een recordjaar: bijna 85.000 bezoekers passeerden de drempel van deze musea.


Het Gemeentemuseum Den Haag kon in 2009 rekenen op ruim 278.000 bezoekers. Liefde! Kunst! Passie! over tot de verbeelding sprekende kunstenaarsparen en De Schone Slaapster eerder te zien in het Prado in Madrid bleken publiekslievelingen. Maar dé tentoonstelling van het jaar was en is natuurlijk Cézanne Picasso Mondriaan. In nieuw perspectief, waarin voor het eerst deze drie aartsvaders van de moderne kunst bijeen zijn gebracht. In 2009 bezochten al ruim 80.000 mensen deze expositie, die nog tot en met 24 januari 2010 is te zien. Ruim 20.000 leerlingen uit het basisonderwijs bezochten het afgelopen jaar in schoolverband het museum.

Het Fotomuseum Den Haag en het GEM, museum voor actuele kunst, kunnen terugkijken op een absoluut recordjaar: nog nooit sinds de opening in 2001 gingen zoveel mensen over de drempel: bijna 85.000. Het programma bevatte dan ook louter hoogtepunten: het jaar werd afgetrapt met Rain, Hope, Grief & Fall van Erwin Olaf, gevolgd door Man Ray: zorgeloos, maar niet onverschillig. Tjebbe Beekman gooide hoge ogen, evenals de onbekende wereld van de Indiase hedendaagse kunst. Maar vooral de solotentoonstellingen van Michael Raedecker in GEM en Sally Mann in het Fotomuseum waren zeer succesvol. The Family and The Land van Sally Mann is nog tot en met 10 januari te zien.

Ondanks een grootscheepse verbouwing en herinrichting, werd museum Escher in het Paleis in 2009 ook weer goed bezocht. Ruim 78.000 bezoekers kwamen naar het voormalige paleis van koningin Emma aan het Lange Voorhout en genoten van de nieuwe presentatie van het werk van Nederlands bekendste graficus, M.C. Escher.

Gemak is zich in 2009 niet meer alleen op niet-westerse kunst gaan richten, maar bracht ook maatschappelijk en artistieke kwesties die dichter bij huis speelden. Ongeveer 8.000 bezoekers zagen de aangrijpende fotoreportage over bootvluchtelingen uit Marokko van Joël van Houdt, kleurrijke en confronterende kunst uit Suriname van Marcel Pinas en een terugblik op de val van de Muur in DDR: Ostalgie & Paranoia. Gemak was in 2009 letterlijk en figuurlijk grensverleggend.

Voor volgend jaar staat onder meer de grote tentoonstelling Kandinsky en Der Blaue Reiter op het programma (6-2 t/m 24-5), gewijd aan één van de grootste abstracte schilders ooit. Met Voici Paris Haute Couture (20-2 t/m 6-6) worden alle modeliefhebbers op hun wenken bediend: exclusieve stukken uit de laatste collecties van grote modehuizen als Chanel, Dior en Gaultier laten samen met hoogtepunten uit de eigen modecollectie 150 jaar couturegeschiedenis zien.


Jules van de Ven