2010.3.20 Nasza Polonia

 

Het GEM en Gemak kleuren groen met David Bade!

 

20 maart t/m 27 juni 2010 GEM, museum voor actuele kunstCatch of the day
, David Bades grote overzichtstentoonstelling in het GEM, wordt in samenwerking met het Klimaatfonds Den Haag de eerste klimaatneutrale expositie in Den Haag.


Gedurende deze tentoonstelling zal tussen het Centraal Station, GEM en Gemak iedere zondag gratis klimaatneutraal pendelvervoer rijden.


Deze service wordt aangeboden door Essent en CNG net en ondersteund door het Klimaatfonds Den Haag. Dit maatschappelijke engagement ligt geheel in lijn met het werk van David Bade.


Naast zijn karikaturale tekeningen en kleurrijke sculpturen die in het GEM te zien zijn, bezit zijn oeuvre namelijk ook een zeer betrokken component. Deze toont Bade de komende maanden in het eveneens klimaatneutrale Gemak, het centrum voor kunst en politiek in het centrum van Den Haag.

David Bade

David Bade won meteen na het afronden van zijn opleiding aan De Ateliers in 1993 de Prix de Rome met zijn virtuoos getekende verhalende taferelen vol cartooneske overdrijvingen. Daarnaast maakt hij ironische en kritische installaties van allerhande (wegwerp)materialen waarbij het vergankelijke karakter een belangrijk kenmerk is. Gebruiken en hergebruiken is een veelvoorkomend aspect in Bades werk; (gedeeltes van) oude beelden, maar ook gebruiksvoorwerpen die hij tijdens het maken tegenkomt, worden verwerkt in een nieuwe compositie. In het retrospectief in het GEM is onder andere te zien dat het werk dat hij in zijn beginperiode maakte, later deel ging uitmaken van andere installaties. Zo ontstaan levensgrote, absurdistische sculpturen waarin hij allerlei objecten aan elkaar bevestigt met uiteenlopende bouwmaterialen.

 

In Gemak zal David Bade voor, en grotendeels ook samen met, leerlingen van de Hofstede Praktijkschool in Den Haag een sculptuur annex ‘hangplek’ creëren. De bezoeker van Gemak kan het ontstaansproces volgen van dit beeld en verhaallijnen toevoegen aan een animatiefilm die gedurende het project zal groeien. De ontwikkeling van deze film is middels een internetverbinding ook in het GEM te volgen. Ook zal in Gemak het Instituto Buena Bista en de stichting Arte Swa die David Bade in 2006 met Tirzo Martha en Nancy Hoffmann in Curaçao oprichtte, worden belicht waar talentvolle jongeren worden voorbereid op een creatieve vervolgopleiding. Bade ziet deze initiatieven als een vergaande consequentie van de sociaal maatschappelijke component binnen zijn werk.

 

Bezoekers van het GEM in Den Haag kunnen gedurende de tentoonstelling op zon- en feestdagen gratis gebruik maken van klimaatneutrale pendelbusjes die ieder half uur tussen de Stadhouderslaan en de Paviljoensgracht en langs het Centraal Station rijden. De inzet van de pendelbussen is een initiatief van energiebedrijf Essent dat hiermee onderstreept waarde te hechten aan duurzame mobiliteit. Vorig jaar ondertekende het al met het Klimaatfonds en CNG net een contract voor de levering van groen gas aan de stadsbussen van HTM. Catch of the day en het vervoer zijn klimaatneutraal door een bijdrage aan het Klimaatfonds Den Haag.

 

Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met bijdragen van verschillende toonaangevende auteurs uit de kunstwereld. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van Fonds BKVB en Fonds 1818.

 

 

Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41

www.gemeentemuseum.nl

 

www.gemak.org