Alco en Ineke Carolus & Lydia Wierenga in E.M. Galerie

 

2012.01.20 Nasza Polonia


E.M. Galerie in Drachten toont van 22 januari tot en met 3 maart 2012 schilderijen en werk op papier van Alco Carolus en Lydia Wierenga en daarnaast objecten van textielkunstenares Ineke Carolus. Deze drie kunstenaars exposeren voor het eerst in E.M. Galerie.

 

 

Alco Carolus was tientallen jaren huisarts in Rotterdam. Hij was van jongs af aan door de beeldende kunst gegrepen en daarom ging hij naast zijn artsenpraktijk een opleiding volgen aan de Willem de Kooning-academie in zijn woonplaats.

 

De schilderkunst bleek voor hem een onontbeerlijke uitlaatklep te zijn. Door zijn schilderijen en tekeningen dartelt de mens, zoals deze is uitgespannen tussen hemelse verbeelding en aardse alledaagsheid.

 

In zijn werk keert Carolus terug naar het kleine Drentse esdorp waar hij zijn jeugd doorbracht. Daar was alles overzichtelijk en terug te brengen tot de proporties van een poppenkast. Zijn werk is dan ook figuratief en anekdotisch.

 

 

In het werk van Lydia Wierenga (Uithuizen, 1972) is abstractie dominant. Het gaat om kleur en structuur. Haar benadering is conceptueel en haar vorm minimalistisch. Haar werk kan bestaan uit op taal geďnspireerde beelden, maar ook uit eenvoudige vormen zoals blokken en lijnen. Het zijn soms kleine werken, maar monumentaal van karakter. Lydia woont en werkt in Menaldum.

 

Lydia volgde kunstopleidingen in Utrecht, Kampen en Vancouver (Canada). Ze exposeerde haar werk onder meer in Berlijn, Shanghai en Hongkong en doceerde aan verschillende scholen.

 


 

Voor textielkunstenares Ineke Carolus uit Sumar vormen kunstzinnig vormgegeven hoeden de rode draad die al jaren door haar werk loopt. Het werk dat ze nu in de E.M. Galerie laat zien, is een uitvloeisel van haar liefde voor aardewerk en keramiek. Ze is verzamelaar van aardewerk met constructivistische decors uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Regelmatig wordt ze geconfronteerd met ontbrekende of kapotte onderdelen: een dekseltje dat mist, een schoteltje dat is gebroken.

 

Vanuit het gevoel deze stukken weer ‘heel’ te willen maken, ontwikkelde ze het idee om deze mankementen te herstellen met een voor aardewerk ongebruikelijk materiaal, namelijk handgemaakt wolvilt. Zo ontstonden er verrassende combinaties van glad, zacht en harig, van hard en buigzaam, van glanzend en dof, kortom allemaal onverwachte veranderingen van vorm.

 

De opening vindt plaats op zondag 22 januari 2012 om 15.00 uur. U bent van harte welkom

E.M.Galerie is gevestigd aan de Heideanjer 8/b in Drachten (op het Kantorenpark aan de A7) en is geopend op vrij en za van 13.00-18.00 uur tijdens exposities en verder na telefonische afspraak (06 22121831).

www.emgalerie.nl

www.galeries.nl/emgalerie