Waar blijft de fotoreportage?

 

2009.06.19 Nasza Polonia

 

Debat in Nieuwspoort 29 juni, 20:00 uur.

 

Entering Europe
JoŽl van Houdt
27 juni t/m 27 september
Gemak Den Haag


Op 27 juni opent Tweede Kamerlid Khadija Arib in Gemak de expositie Entering Europe, met werk van fotograaf JoŽl van Houdt. Hij maakte een indringende fotoreportage waarvoor hij de Marokkaanse Mohamed ruim een jaar heeft gevolgd. Mohamed ziet geen toekomst in zijn vaderland en probeert als bootvluchteling Europa binnen te komen. Zaterdag 20 juni is een groot deel van de serie reeds te zien in dagblad Trouw.


In het verlengde van de tentoonstelling organiseert de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (onderdeel van de NVJ), in samenwerking met Trouw en Gemak op maandag 29 juni om 20:00 uur in Nieuwspoort een debat met als centrale vraag: waar blijft de fotoreportage?

De deuren van Gemak (op loopafstand van Nieuwspoort) gaan die maandag vanaf 17:00 speciaal open voor fotografen, journalisten en andere belangstellenden. Op die manier kunnen zij elkaar voorafgaand aan het debat ontmoeten en de tentoonstelling bekijken. De fotoserie van Van Houdt is een voorbeeld van risicovolle fotojournalistiek, die de vraag opwerpt in hoeverre media bereid zijn verantwoordelijkheid te nemen voor dergelijke operaties. Maar het gaat er ook om hoe ver een fotojournalist moet (en kan) gaan om zijn of haar reportage te maken.

Deze kwesties komen zeker terug in het debat, dat zich concentreert op de vraag of ernog ruimte is voor fotojournalistiek van hoge kwaliteit. Fotojournalisten gaan soms door roeien en ruiten, nemen risico's en financieren vaak hun eigen missies om het publiek de verhalen te kunnen vertellen die verteld moťten worden. Sinds de komst van snelle fotografie door middel van mobiele telefoons, zijn nieuwswaardige ooggetuigenfotos vaak eerder voorhanden - en gepubliceerd - dan het werk van fotojournalisten. Kranten zien bovendien hun oplagen dalen en zijn minder dan voorheen bereid geld uit te geven aan kostbare, maar kwalitatief hoogstaande fotoproducties. Hoe bepalen media hun keuze voor fotojournalistieke onderwerpen? En zijn media bereid de risicos te dragen die soms komen kijken bij het maken van bepaalde reportages?

Het debat wordt geleid door Caroline van den Heuvel, verslaggever van EťnVandaag. Deelnemers zijn onder meer fotojournalisten Chris de Bode en JoŽl van Houdt, Roel Sandvoort van fotopersbureau Hollandse Hoogte en Willem Schoonen, hoofdredacteur van Trouw.

 

www.gemak.org

 

www.gemeentemuseum.nl/