"20 JAAR LATER"

 

2009.10.18 Nasza Polonia

 

Een groepstentoonstelling van Poolse hedendaagse kunst

Gebouw Heredium (De Industrieele Groote Club) , 4de verdieping

Dam 27, 1012 JS Amsterdam

 

Opening 8 november 2009 om 16.00 uur

 

Op zondag 8 november 2009 opent '20 jaar later", een groepstentoonstelling georganiseerd door Olympia Galeria uit Krakau. Aan de hand van het werk van acht kunstenaars van de galerie, werpt de tentoonstelling een blik op de ontwikkeling van kunst in post-communistisch Polen.

 

Aanleiding voor de tentoonstelling is het feit dat twintig jaar geleden, op 9 november 1989, de Berlijnse Muur viel. Officieel was de democratische republiek Polen op dat moment al een feit: op 28 oktober had de uitslag eerste democratische parlementsverkiezingen hier een einde gemaakt aan het communistische regime. Ook voor de kunst had dit grote gevolgen: die stond niet langer in het teken van de strijd voor vrijheid, maar haalde nieuwe, tot dan toe onaangeroerde thema's aan: verdriet, ziekte, dood, invaliditeit, seksualiteit, homofobie en maatschappelijke uitsluiting. Na tien jaar kwam een nieuwe generatie kunstenaars, opgeleid in het post-communistische Polen ten tonele, met heel andere interesses en een minder scherpe toon - hun werk werd beļnvloed door de pop- en massacultuur

 

De laatste paar jaren is er een steeds grotere diversiteit aan stijlen tot stand gekomen en is de taal de kunst universeler geworden. Dat heeft de interesse gewekt van Westerse kunstliefhebbers, critici en curatoren: Poolse kunstenaars opereren niet langer in de marge van de internationale kunstwereld, maar maken er nu ook onderdeel van uit.

 

Ook Olympia Galeria heeft hiertoe bijgedragen. De galerie opende zijn deuren in 1999 en zet zich in om vernieuwende kunstenaars te ondersteunen. De galerie verwierf grote bekendheid in 2000, het jaar dat Krakow culturele hoofdstad van Europa was.

 

In '20 jaar later" toont Olympia Galeria werken van de kunstenaars Ireneusz Bźc, Dominik Borkowski, Ewa Ciepielewska, Piotr Wachowski, Kamil Stańczak, Robert Motelski, Katarzyna Kmita en het collectief £ód¼ Kaliska; een selectie die de verscheidenheid en kwaliteit van de kunst in Polen waarborgt.

 

Voor meer informatie over de tentoonstelling kunt u vanaf 16 oktober kijken op:

www.20jaarlater.nl

 

 

Galeria Olympia

31-056 Kraków, Józefa 18

tel. +48 603 223 008

olympia@post.pl

Liesbeth de Ruijter (vertegenwoordiger Nederland)

Plantage Parklaan 5 HS

1018 SP Amsterdam

edr@digitnet.nl

06-14237457