Meesterwerk uit Iran voor het eerst in Nederland

 

2010.09.17 Nasza Polonia

 


Kees van Dongen, Trinidad Fernandez, 1910, olieverf op doek, 100 x 81,2 cm, Tehran Museum of Contemporary Art, Teheran. Pictoright, Amsterdam.

Schilderij uit Iran op ‘De grote ogen van Kees van Dongen’

Zojuist is gearriveerd in Museum Boijmans Van Beuningen het langverwachte schilderij ‘Trinidad Fernandez’, afkomstig uit Iran. Het werk werd in 1976 aangekocht door de vrouw van de verdreven Sjah en is al sinds 1956 niet meer getoond voor publiek. Vanaf aanstaande zaterdag 18 september is het schilderij te zien op de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen.’

Museum Boijmans Van Beuningen toont voor het eerst een werk uit het Tehran Museum of  Contemporary Art. Het gaat om het schilderij ‘Trinidad Fernandez’, geschilderd door Kees van Dongen in 1910. Fahrah Pahlavi, de weduwe van de verdreven Sjah van Iran, kocht het werk in 1976 op een veiling in New York. In 1956 is het schilderij voor het laatst getoond, in het Kunstmuseum Basel. Sinds het vertrek van het echtpaar uit Iran in 1979 heeft het schilderij in een depot gestaan. ‘Trinidad Fernandez’ is in het bezit van het museum in Teheran.

Fahra Diba
De voormalige Koningin en later Keizerin Fahra Pahlavi, ook wel bekend als Fahra Diba, was beroemd vanwege haar uitbundige levensstijl en grote kunstcollectie. Zo bevonden zich in haar verzameling behalve deze Van Dongen tevens werken van André Derain en van Van Gogh. ‘Trinidad Fernandez’ is een expressief schilderij met een geweldig kleurenspel, aldus gastconservator Anita Hopmans, die uitvoerig onderzoek deed naar Van Dongens weg naar succes. ”Het schilderij, van een Spaanse schone, sluit prachtig aan bij de andere werken van Van Dongen die hij maakte tijdens zijn reis naar Spanje, Marokko en Tunesië. Het was een grote verassing dit schilderij in die collectie te vinden en het nu hier te kunnen tonen.” 

In de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ worden 65 van zijn mooiste schilderijen getoond. Ook een selectie fotomateriaal, keramiek, tekeningen en affiches zijn te zien. De topstukken zijn van over de gehele wereld, uit privéverzamelingen, familiebezit en andere topcollecties, naar Rotterdam gevlogen. ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ wordt op zaterdag 18 september feestelijk geopend door burgemeester Ahmed Aboutaleb en enkele bijzondere gasten waaronder actrice Loes Luca en schrijfster Mensje van Keulen.

http://www.boijmans.nl/nl/