E.M.Galerie www.emgalerie.nlZHOU CHUNYA "Green Dog" 250x200cm, olieverf


Avant-gardistische Chinese topkunstenaar Zhou Chunya in E.M.Galerie te Kollum


Van 25 januari tot en met 28 februari kan Nederland voor het eerst kennismaken met het baanbrekende werk van de Chinese schilder Zhou Chunya.

E.M.Galerie, Voorstraat 70 in Kollum, exposeert een aantal van zijn werken, waaronder het fameuze ‘Green Dog’. Tot medio vorig jaar waren de schilderijen van Zhou Chunya in het vermaarde Centre Pompidou in Parijs te bezichtigen.

De Kollumse galeriehoudster Elzbieta Middel treedt in Polen en Nederland op als vertegenwoordigster van Zhou Chunya, die zowel binnen als buiten China tot de top van de moderne schilderkunst wordt gerekend.

Zhou Chunya is in 1955 in het Chinese Chongging geboren, waar hij afstudeerde aan de Sichuan Academy of Fine Arts. Aan het eind van de jaren tachtig voltooide hij zijn vervolgopleiding aan de Kunstacademie in het Duitse Kassel. Al meer dan twintig jaar exposeert hij in vooraanstaande musea en galeries, onder meer in de Verenigde Staten, Italië, Polen, Frankrijk, Duitsland, Noorwegen, Singapore, Taiwan en Hongkong.

Chunya was een van de kunstenaars die vorig jaar deelnam aan het door Elzbieta Middel opgezette project ‘Six Marks of the Paintbrush’. Dit project behelsde een rondreis van het meest recente werk van zes Chinese en Nederlandse kunstenaars langs vijf grote steden in Polen. Van dit project is een rijk geïllustreerde catalogus uitgebracht, waarvan nog enkele exemplaren verkrijgbaar zijn bij E.M.Galerie.

Kenmerkend in het werk van Zhou Chunya is dat hij twee stijlen op originele wijze met elkaar weet te mengen, te weten het neo-expressionisme en de traditionele Chinese esthetica. Het gebruik van vrije en daarmee tegennatuurlijke kleuren is een constante factor in zijn werk. Het maakt daarbij niet uit of het om schreeuwend groene honden of om rood geschilderde menselijke figuren gaat.

Daarnaast vallen in zijn werk geen contouren te ontwaren. Zijn figuren vullen de ruimte, waarbij zij zich alleen door hun volume en hun kleuren onderscheiden van de achtergrond.

Chunya’s favoriete materiaal is olieverf, ook al omdat hij met de in China veel gebruikte inkt zijn kracht en energie niet in zijn werk tot uitdrukking kan brengen. Juist met olieverf slaagt hij erin om het grotere uit de werkelijkheid uit te drukken op het kleinere van het schildersdoek.

De expositie ‘Green Dog’ met het werk van Zhou Chunya wordt geopend op zondagmiddag 25 januari om 17.00 uur in E.M.Galerie aan de Voorstraat 70 te Kollum, telefoon 0511 452941/454049 of 06 44530773.

2004.01.14 Nasza Polonia