2010.09.11 Nasza Polonia

 

Expositie "Found Polaroids" in Galerie 't Fotokabinet

 

Zondag 12 september t/m zondag 10 oktober 2010.

 

Grote fotografen als Helmut Newton, Daido Moriyama, Nobuyoshi Araki en Ansel Adams hebben veel gewerkt met Polaroid instant films en daar ook prachtige boeken over gemaakt. Op de expositie 'Found Polaroids' gaat het niet zozeer over hen, maar juist over amateurfotografen die 'huis-tuin-en-keukenplaatjes' maakten. De galerie toont haar eigen collectie in samenhang met die van het verzamlaarspaar John van Dijen en Esther Krommenhoek, tijdens de expositie "Found Polaroids".

 

De expositie omvat twee delen: 'Private Polaroids' en 'Life, Love, Death'. 'Private Polaroids' toont foto's waarbij het belangrijk was dat ze direct klaar waren. De opnamen waren privé, niet bedoeld om met schaamte te laten afdrukken bij de fotospeciaalzaak. De makers van de foto's of diegenen die afgebeeld staan hadden wellicht de indruk dat privé ook altijd privé blijft. Nooit zullen ze vermoed hebben dat hun (slaapkamer)geheimen in een galerie voor fotokunst zouden hangen. Voor de beschouwer is het een intense ervaring. Het kleine formaat verplicht dichterbij te komen dan de comfortzone toelaat. De kijker wordt voyeur. Of hij wil of niet treedt hij in het leven van anderen. En kijkt hij naar iets dat geen professionele fotograaf hem had kunnen tonen. Thuis 'poseren' voor je partner, voor de lol, als fantasie, met de wens om 'model' te spelen of als voorspel voor de liefde: het is niet ensceneerbaar of reproduceerbaar. Unieke momenten die vastgelegd worden met een medium dat ook al niet reproduceerbaar is maar per definitie eenmalig.

 

'Life, love, death' toont, op het vierkante formaat van 9 cm, privéfoto's uit het leven van verschillende mensen. Klassiekers die in geen familiealbum zullen ontbreken. De geboorte van een kind, een bezoek aan de kermis, de eerste auto, de diplomauitreiking en vakantiekiekjes. Aan de ene kant heel specifiek voor de makers en de periode, maar gelijktijdig nog immer universeel en actueel. En dat alles met de prachtige kleuren die alleen polaroids hebben én gemaakt in de periode 1960-1970. Het is een vrolijkmakende collectie, waarbij vlinderbrillen, hippe mode en interieurs uit die tijd zullen leiden tot een glimlach en een feest van herkenning.

 

Expositie: 'Found Polaroids'

Waar: Galerie 't Fotokabinet

Maziestraat 2

2514 GT Den Haag

Wanneer: Zondag 12 september t/m zondag 10 oktober 2010

Open: Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur

Toegang: Gratis

Info: www.fotokabinet.nl, info@fotokabinet.nl