E.M.Galerie - 'Verhuist/Verhuisd'

2008.04.09 Nasza Polonia

 

De verhuizing van E.M. Galerie van Kollum naar Drachten is vrijwel voltooid. De nieuwe locatie - Heideanjer 8/b, 9202 PG Drachten - wordt op 13 april a.s. ingewijd met een dubbelexpositie, getiteld ‘Verhuist/Verhuisd’.

Na acht jaar Kollum gaat E.M.Galerie in Drachten enerzijds voort op de met succes ingeslagen weg en kiest de galerie anderzijds voor vernieuwing. Dit wordt gesymboliseerd in de dubbelexpositie van werken van Mishig Togooch (Mongolië) en Paul Corvers (Nederland).

 

In de benedenruimte van de galerie - de groundfloor - wordt nieuw werk getoond van de succesvolle Mishig Togooch, de jonge Mongoolse kunstenaar die E.M.Galerie het vorige jaar op Amsterdam Art presenteerde en in mei 2008 wederom. Mishig exposeert nu nieuw werk, voornamelijk portretten. Daarbij gebruikt hij verschillende soorten technieken met gebruik van uiteenlopende materialen, zoals olieverf, acrylverf, doek, glitters, kralen en zijde.


De kunstenaar vindt in zwartwitfoto’s uit de 19e en 20e eeuw, in vintage foto’s en in krantenknipsels een belangrijke bron van inspiratie. In zijn portretten komen vaak tienermeisjes voor met grote ogen, zo groot als die van Mickey Mouse. Behalve meisjes portretteert hij ook dames in Mongoolse traditionele kleding uit de 19e en 20e eeuw.

 

Naast portretten toont de expositie ook met olieverf geschilderde schilderijen van Mishig Togooch met raadselachtige scčnes. In deze schilderijen vloeien verschillende culturen, landschappen, interieurs en tijdsmomenten samen tot een unieke wereld. De kunstenaar wil de geschilderde voorstellingen er uit laten zien als sprookjes, dromen en poëzie vol met onmogelijke en wonderlijke verschijnselen.

 

Op de eerste verdieping van de galerie - de ‘pocketroom’ - exposeert de Brabantse kunstenaar Paul Corvers zijn geschilderde landschappen. Niet eerder werden werken van deze kunstenaar in Noord-Nederland geëxposeerd.

Het landschap is al eeuwenlang een bron van inspiratie voor kunstenaars.


Mishig Togooch - Bubblegum and girl.olie en acryl op doek.180x130cm


Paul Corvers,Z.T. 130x130cm, acryl en olieverf op doek

 

In de ‘landschappen’ van Paul Corvers ziet men zíjn beleving van deze landschappen. Het reële landschap is weliswaar het vertrekpunt, maar in zijn schilderijen probeert Corvers vooral het gevoel tot uiting te brengen dat het landschap bij hem oproept, de reden waarom het landschap voor hém interessant is. Hij benadert het thema vanuit verschillende perspectieven. Corvers’ blik op de natuur is soms breed, wat men terugziet in schilderijen waarop grote lege landschappen, woekerpartijen, vlaktes, waterspiegelingen en horizonten worden afgebeeld. In andere werken brengt Corvers de schoonheid van het landschap terug tot de kern, waarbij hij inzoomt op basale elementen van de natuur als bomen, takken, bloemen of wolken. Nog dichter bij de kern komen de schilderijen waarin Corvers de contrasten en ritmes in de natuur weergeeft door subtiel gebruik van kleur en vorm. Hoewel het landschap in de klassieke betekenis van het thema in deze schilderijen niet direct meer zichtbaar is, zijn juist deze laatste kunstwerken de meest karakteristieke ‘landschappen’ van Corvers. Deze werken tonen bij uitstek het gevoel achter de blik waarmee Paul Corvers stukken land overziet.

 

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondagmiddag 13 april om 15.00 uur.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij galeriehoudster Elzbieta Middel, tel. 06 22121831.

E.M.Galerie is gevestigd op het Kantorenpark A7, aan de Heideanjer 8/b te Drachten en is geopend op do, vrij en za van 13.00-18.00 uur en verder na telefonische afspraak.