2011.10.07 Nasza Polonia

 

Omar Koub‚a wint Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2011

Vanmiddag heeft Omar Koub‚a (1979) uit handen van Hare Majesteit de Koningin een van de vier Koninklijke Prijzen voor Vrije Schilderkunst mogen ontvangen. De prijs is hem mede toegekend op basis van de twee bijgaande in de tentoonstelling opgenomen schilderijen.

 

 

Omar Koub‚a Working with dark soil in a magnetic arena 3, acrylverf op doek, 200 x 200 cm, 2011

 

Van 8 oktober tot en met 30 oktober 2011 kunt u in het Koninklijk Paleis Amsterdam een bezoek brengen aan de tentoonstelling behorend bij de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst 2011. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is gedurende de tentoonstelling geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00 - 17.00 uur.

Jaarlijks wordt door Hare Majesteit de Koningin de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uitgereikt. Deze aanmoedigingsprijs, die in 1871 door Koning Willem III werd ingesteld als Koninklijke Subsidie, is bedoeld om jong talent op het gebied van de schilderkunst te stimuleren. Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Koningin Beatrix hebben deze traditie van de prijs tot op de dag van vandaag voortgezet.

Nederlandse kunstenaars die de beeldende kunst beroepsmatig en zelfstandig beoefenen en op 1 januari 2011 de leeftijd van 35 jaar nog niet hadden bereikt, konden meedingen naar de Prijs. In 2011 zonden, in reacties op advertenties in diverse media, ruim 200 kunstenaars diaís en documentatie in. Aan 80 kunstenaars werd gevraagd twee schilderijen in te zenden voor de tweede ronde.

De tentoonstelling verbonden aan de uitreiking van de Koninklijke Prijs vindt jaarlijks plaats in het Koninklijk Paleis in Amsterdam en toont werk van talentvolle jonge kunstenaars. Een selectie uit de inzendingen die in 2011 meedongen naar de Koninklijke Prijs, waaronder het werk van de vier winnaars, wordt in de galerijen rondom de Burgerzaal in het Paleis tentoongesteld. Bij de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven.

 

Omar Koub‚a Working with dark soil in a magnetic arena 1, acrylverf op doek, 200 x 200 cm, 2010

De jury van de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst bestond dit jaar uit: Tjebbe Beekman, Hanne Hagenaars, Stijn Huijts, Carla Klein, Ronald Ophuis, Lily van der Stokker en Wilma SŁtŲ (voorzitter).

Wij feliciteren Omar Koub‚a van harte met het winnen van deze prijs.

bron: Nouvelles Images
http://www.nouvellesimages.nl/