Entering Europe

 

2009.06.07 Nasza Polonia

 


JoŽl van Houdt
Foto: Jorgen Caris

JoŽl van Houdt 27 juni t/m 27 september Gemak Den Haag

Ternauwernood hield hij koers, de kleine, gammele boot waarin fotograaf JoŽl van Houdt met 28 illegale immigranten de oversteek van Marokko naar het Spaanse eiland Lanzarote waagde. Van Houdt maakte een indringende fotoreportage waarin hij de Marokkaanse Mohamed volgt die geen toekomst in zijn vaderland ziet en als bootvluchteling Europa probeert binnen te komen. In Gemak zijn deze zomer de fotos te zien van de voorbereiding, de mislukte pogingen, de uiteindelijke overtocht en Mohameds arrestatie, direct na aankomst.

 

Mohamed heeft een goede opleiding gehad en is geboren vlakbij de grens met de Westelijke Sahara, een gebied dat grotendeels onder Marokkaanse controle staat. Vanwege de uitzichtloosheid van zijn bestaan, besluit Mohamed samen met zijn goede vriend Ahmed - om alles achter zich te laten wat hij kent en wat hem dierbaar is. Hij komt in contact met mensensmokkelaars die hem naar de Canarische eilanden zullen varen. De 34 uur durende overtocht is hels: in een te kleine, onveilige boot zitten veel te veel mensen, waarvan het grootste deel ook nog zeeziek is. Onmiddellijk na aankomst wordt de groep, inclusief de fotograaf, gearresteerd. Deze arrestatie was in 2008 landelijk nieuws.

Foto: JoŽl van Houdt


Fotograaf JoŽl van Houdt heeft Mohamed en Ahmed ruim een jaar gevolgd, wat een imposant vierluik heeft opgeleverd. De eerste serie fotos is gemaakt in Marokko zelf, waar de kleurige gebouwen de armoede niet kunnen verhullen, wat het verlangen van de mannen naar een betere toekomst begrijpelijk maakt. Op de fotos van de de vluchtelingenboot is het risico van de onderneming sterk voelbaar. Ook na de arrestatie van de groep heeft hij nog beelden geschoten van Mohamed die in grote onzekerheid verkeert: moet hij terug of mag hij blijven? Van Houdt zelf wordt niet lang vastgehouden. De Spaanse politie wil hem als getuige horen, maar hij laat niets los. Mohamed verblijft momenteel illegaal op het Europese vasteland.

JoŽl van Houdt (Brouwershaven, 1981) volgde Photography & Design aan het Bradford College in Engeland en studeerde vervolgens Fotografie aan de KABK te Den Haag. Na een stage bij dagblad Trouw werd hij freelance fotograaf. In 2004 won hij de Canonprijs, een aanmoedigingsprijs voor talenten tot 30 jaar in de fotojournalistiek.

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Fotomuseum Den Haag en dagblad Trouw, die de reportage exclusief in een bijlage zal publiceren. Op deze manier willen Gemak en Trouw nieuwe mogelijkheden bieden om grote fotojournalistieke reportages voor het publiek toegankelijk te maken. Als centrum voor kunst, politiek en maatschappij is Gemak Den Haag bij uitstek geschikt om deze tentoonstelling binnen zijn muren te tonen: in plaats van in de krant door een reportage te bladeren, kan de bezoeker erin rondlopen.

Op 29 juni vindt in het kader van deze tentoonstelling in perscentrum Nieuwspoort een debatavond plaats die Trouw en Gemak in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Fotojournalisten organiseren. Centraal staat op deze avond de vraag hoe ver de media moeten gaan om risicovolle fotojournalistieke operaties te ondersteunen.

 

 

Paviljoensgracht 20-24
2512 BP Den Haag

+31 (0) 70 - 3381 200
www.gemak.org