Schilderijen van Mishig Toogoch uit Mongolie in E.M.Galerie

 

2005.09.07 Nasza Polonia


Vanaf 11 september tot en met 15 oktober worden in E.M.Galerie in Kollum schilderijen getoond van de opmerkelijke Mongoolse kunstenaar Mishig Toogoch.


Mishig Toogoch (geboren in 1971) volgde in zijn geboorteland de kunstacademie. Hij exposeerde nooit in zijn eigen land, omdat daar alleen werken mochten worden getoond van kunstenaars die de regering aanwees. Zodoende week hij met zijn exposities uit naar Japan, Korea en Europa. Toogoch vervolgde zijn studie in Nederland, om zo de Europese stijl van kunstbeoefening te leren kennen.


Toogoch schildert en maakt pentekeningen. Daarnaast maakt hij ook ruimtelijk werk. Zijn schilderijen zijn vaal abstract en voornamelijk in olieverf uitgevoerd. In zijn werk zijn traditionele Mongoolse invloeden zichtbaar. Het kleurgebruik is vaak licht, vooral oranje, geel en wit. In zijn werk streeft hij naar een combinatie van Oosterse en Westerse invloeden.

 

De tweedimensionale werken van Mishig Toogoch bestaan overwegend uit assemblages van in olieverf geschilderde voorstellingen - met veel bevallige vrouwfiguren - en oude fotografisch afbeeldingen. Hij maakt ze tot collages, waarbij de esthetiek van het mengen - zoals hij dat zelf noemt - heel belangrijk is. Daarbij maakt hij gebruik van uiteenopende materialen als aluminium, acrylverf, textiel, inkt, linnen en paneel. Ook past hij verschillende technieken in zijn werk toe (bijvoorbeeld digitale prints, fotografie en schilderkunst) om tot een geheel nieuw en uniek beeld te kunnen komen. Daarnaast hanteert hij in menig werk een onherkenbaar mengsel van computertaal, geometrische tekens en cijfers. Volgens Toogoch verwijzen deze symbolen naar het digitale tijdperk en dus naar de toekomst.

 

De opening van de tentoonstelling vindt plaats op zondag 11 september 2005 om 17.00 uur.

Voor nadere inlichtingen kunt u terecht bij galeriehoudster Elzbieta Middel, tel. 0511-452941/454049/452930 of 06 22121831

 

E.M.Galerie is gevestigd in een historisch pandje aan de Voorstraat 70 te Kollum en is geopend op do, vrij en za van 13.00-17.00 uur, vrijdagavond van 19.00-21.00 uur en verder na telefonische afspraak.