Expositie “Jeanloup Sieff: Le Nu Érotique”

 

2010.01.10 Nasza Polonia

 

Tien jaar na zijn overlijden brengt de Haagse Galerie ‘t Fotokabinet een eerbetoon aan de Franse meesterfotograaf Jeanloup Sieff. Foto's van Sieff (1933 - 2000) zijn uiterst schaars en gezocht onder collectioneurs. Naast gesigneerde foto's zullen tevens enkele vintage affiches, zeldzame portfolio's en antiquarische boeken worden getoond. In 2005 verscheen bij uitgeverij Taschen de inmiddels uitverkochte monografie “Jeanloup Sieff: 40 Years of Photography”. Alle geëxposeerde foto's zijn daarin opgenomen.


Na zijn studies fotografie in Paris en Vevey (Zwitserland) in het midden van de jaren '50 werkte Sieff als freelance modefotograaf en fotojournalist. In 1958 werd hij toegelaten tot het prestigieuze persagentschap Magnum. Hij versloeg de dood van Paus Pius XII in Rome en werkte in onder meer Polen, het geboorteland van zijn ouders. In de journalistiek kwamen zijn capaciteiten onvoldoende tot uiting en Sieff was bovendien een flamboyante levengenieter en cosmopoliet. In 1961 vestigde hij zich in New York, waar hij werkte voor de grote modebladen als Esquire, Vogue en Harper's Bazaar. Zijn herkenbare stijl, een combinatie van modern elegant en onderkoelde sensualiteit, maakte hem immens populair in de Verenigde Staten.

 

Foto Jeanloup Sieff

 

In 1966 keerde hij terug naar zijn geliefde Parijs, van waaruit hij dezelfde opdrachtgevers kon blijven bedienen. Naast zijn erotische fotografie hebben ook zijn portretten en dans- en balletfoto's faam. Sieff werkte graag met modellen uit de danswereld, vanwege hun lichaamsbeheersing en de manier waarop ze ruimte kunnen vullen. Jeanloup Sieff werd vele malen onderscheiden, met onder andere de Prix Niepce, de Chevalier des Arts et Lettres en de Grand Prix National de la Photographie. Hij behaalde een status gelijkwaardig aan kunstenaars naar wiens werk sommige van zijn foto's verwijzen, zoals Degas, Seurat, Giacometti en Rodin.

 

Met honderden exposities (o.a. in Tokyo, Los Angeles, Parijs, Londen en Frankfurt) en (boek)publicaties op zijn naam wordt Sieff gerekend tot één van de belangrijkste en beste fotografen ooit. Zijn werk is aangekocht door particuliere verzamelaars en musea wereldwijd.

 

Expositie: Jeanloup Sieff: Le Nu Érotique

Waar: Galerie 't Fotokabinet

Maziestraat 2

2514 GT Den Haag

Wanneer: 17 januari t/m vrijdag 19 maart 2010

Open: Dinsdag t/m zondag van 11.00 - 18.00 uur

Toegang: Gratis

 

Lion Greveraars

 

Info: www.fotokabinet.nl , info@fotokabinet.nl